Какво е IKWASENDUNA ?

Какво е IKWASENDUNA ?

IKWASENDUNA е обединението на тези, които се грижат за всичко, което има нужда от грижа.
Бъдете смели, за да се промените това, което може да се промени, смирени, за да приемете това, което не можете да промените и се молете за благословия, за да разберете това, което се случва околко вас. Може да останете разочаровани, ако не можете да го промените, но пък ако можете, ще трябва да се отнесете с него отговорно!

20140722-005638-3398895.jpg


Може ли духовността да се промени? Да, на личностно ниво – като дълг и като избор. Ако осъзнаете, че животът идва от живот, вие ще го уважавате. Когато използваме думата култура, това означава поклонение, култ, славословие, а не забавление, това е дума, която се отнася към духовното. Това има пряка връзка с по-високи измерения: тогава отдаваме почитанията си на това, която дава смисъл на съществуването ни. Коренното население казва, че решенията на проблемите на съвременното общество могат да бъдат само от духовно естество, духовни решения.

IKWASENDUNA означава съюз на пазителите на Майката Природа, които защитават живота. Обявен е в Сиера Невада от коренните жители. IKWASENDUNA беше представена на всички и всеки, който разбра за нея, се присъедини. Иднианците Аруако и Когис от хиляди години в обитават едно и също пространство. Вместо да се възхищаваме на холивудския начин на живот, ние трябва да се възхищаваме тези племена, които живеят на същото място от векове и се грижат за тази земя. Те са абсолютни виртуози в устойчивото развитие. И са изключително култивирани, културни – обръщат особено внимание на отношението към жената, вярват, че и жената, и мъжът имат духовно начало, което е в хармония и което трябва да се установи и в отношенията между човека и земята. Мачисткото общество идва с нулевото си уважение към духовността, позицията на жената и цялата система е с главата надолу. Тези, които прокламират устойчивостта, духовните лидери – те трябва да се учат от тези племена, от mamos, защото те работят за благополучието на всички. Mamos, avuelo брамин не е термин от училище.

Ние трябва да имаме правилна преценка, когато става въпрос за защиване на живота – било то на една планина, река или на биологичното разнообразие като цяло. В този момент старейшини и млади работят заедно в името на това. Те винаги са наричали белия човек нашите малки братя. Но сега ние трябва да се обединим. Трябва да седнем и да помислим какво трябва да се направи. Това е началото на IKWASENDUNA, нуждата на днешния ден: какво да се правим със света? Имаме чудесна възможност сега да се радваме на братството си с тях и да започнем да работим заедно.

От друга страна в Богота се появи организацията Ati Quigua, когато Ево Моралес обяви официално правата на Майката Земя. Тези права описват неща, които е забранено да бъдат извършвани, без да се понесе съответната отговорност и нещата, които имат нужда да бъдат отнесени в съда са регламентирани със защитни закони.

Хуан Свайо е адвокат в областта на екологията и околната среда. Колумбийското правителство продаде земя с площ 800 000 кв. км на канадска компания срещу злато в областта Чоко, Колумбия, където живеят идианци. Хуан Свайо отиде да се срещне с местните жители и направи съдебно дело срещу правителството. Той оспорва лиценза и докато канадците вече се бяха запътили нататък, той отиде в джунглата и организира протест, хората бяха застанали пред дървета и ги спасиха от отсичане.

Милиони долари бяха дадени под масата, а той самият рискува живота си и избяга от Чоко в Богота, в защита на този съдебен случай, но в който в крайна сметка правителство анулира договора с канадската компания. Сега той е главен представител на IKWASENDUNA в правните среди. Тази информация никога не излезе в официалните медии, което е лошо, защото медиите са собственост на тези, които използват ресурсите. Ето защо социалните медии и интернет има шанс да я разпространят.

Другият известен случай е един филм, който излезе миналата година – 9,70. Става дума за закон в Колумбия за управление на семената, с който колумбийското правителство забрани да се използват собствени семена. Представители на Министерството на земеделието унищожиха хиляди кг семена. Филмът показва това, всичко беще заснето. Качено беше в YouTube и 1 млн. души са го гледали. Скоро след това земеделските производители издигнаха барикади и в продължение на 17 дни блокираха пътищата. Изводът: Колумбия трябва да защитава своите продукти със същата сила, с която САЩ се опитва да им наложи своите семена.

В миналото хората засаждаха културите в своето стопанство, без да купуват семената си. Кой иска да сертифицира семената? Според Вандана Шива жените са тези, които защитават семената, защото те се грижат за качеството на живот. А „патент” е мръсна дума, която датира от времето на Христофор Колумб, който получи „патент“ за завладяването на всяко парче земя в името на испанската корона.
Патентоването на семена е изобретение на Патентното ведомство. Този, който дойде пръв и каже, че нещо му принадлежи, получава патента. Така патентоваха басмати ориза и дървото ним, а сега искат да патентоват и туласи. Ако искате да обжалвате този патент, трябва да похарчите сума пари за съдебни процеси и адвокати. След излизането на филма 9.70 се вдигна голяма врява, правителство изпрати армията си и 17 души загинаха.

Как да поддържаме законодателство, което да не е против хората? Законът казва, че дребните земеделски производители все още могат да използват своите семена, като под дребен фермер се разнбира само този с по-малко от 5 хка земя. На другите не е позволено, те трябва да сключат договор с г-н Обама. Борбата продължава. За момента този закон е замразен.

Истинският колониализъм обаче тепърва започва. Преди конкистата беше завладяване на нови земи, сега ни налага какво да ядем, какво да сеем, налага се контрол върху лекарствата и върху цялата социална структура. Който контролира храната, контролира света. Световният пакт на осъзнатостта е едно разумно и реалистично движение и ключова съставка на нашето представяне.

Световният пакт на осъзнатостта работи в посока на редица предложения и изисква интензивното участие на всички, които ги е грижа. Ако няма интензивно участие, няма разширяване на съзнанието. В Германия хората се вдигнаха против ядрената енергия. В Южна Индия Вандана Шива успя да накара всички да кажат „Не искаме кока кола, защото краде от водата ни и ние ги бойкотираме!”. Има редица успехи, но истината е в промяната на нашия потребителски манталитет и в бойкота!

В нашите храмове трябва да приготвяме истинска храна, не джънк. Затова ние сме пречка пред потребителското общество. Хората са силно повлияни от рекламната индустрия. В САЩ в момента Монсанто се бори срещу етикетирането на ГМО – те искат да се забрани на етикета да пише, че дадена храна съдържа ГМО. През декември едри представители на агробизнеса платиха 20 млн. долара, за да прокарат този закон. Ние не можем да подкупим политиците, защото тяхната работа е да се грижат за хората.

Оушън Робинс е активист и координатор. На неговия сайт можете да се подпишете и да напишете изявление, има също и много казуси, завършили с успех. В Европа някои пестицидите бяха забранени. Събирането на подписи е много добър инструмент за активиране на хората. Трябва просто да подпишете една петиция и да изискате промяна в законодателството. Демокрацията ви дава право на глас, но ако не се използва разумно, този глас може да бъде опасен. Единственият инструмент, който имаме, е глас, с който да кажем на другите. Ако сме активисти, имаме право да говорим и да ги посветим като братя и сестри за права на Майката Природа. Ние имаме посвещения в нашата линия, но да бъдеш посветен като Пазител на Майката Природа в IKWASENDUNA е нещо много свещено. Трябва да засвидетелстваме местен ентусиазъм, да започнем с нещо реалистично. Ако искате да станете активист на Световния пакт на осъзнатостта, подпишете петицията в сърцето си и станете закрилници на Майката Природа!

By |July 22nd, 2014|Categories: Новини|Comments Off on Какво е IKWASENDUNA ?