13 пречки при практикуването на йога

13 пречки при практикуването на йога

Много физически, емоционални и ментални състояния създават пречки по пътя на йога. Тези пречки включват болести, мрачно настроение, съмнения, отлагане, мързел и леност, ненаситеност, грешни представи, нестабилност, болка, депресия, неправилно дишане и др. Всички тези пречки трябва да се преодолеят и премахнат, за да може да се върви напред по пътя. Според Патанджали те могат да бъдат премахнати с еднопосоченост, чрез развиване на приятелско отношение, състрадание, весело настроение и еднакво приемане на щастието и трудностите, и развиване на добродетели. По този начин умът се прочиства и става спокоен и уравновесен. Затова най-вече е необходимо да развиваме качеството вайрагйа (непривързаност към материалните придобивки и сетивните наслаждения)

Според древния учител Патанджали пътят към хармонията, баланса и единението не винаги е лесен и има 9 главни и 4 по-малки пречки, който можем да срещнемпо пътя на духовното си развитие.

9-те главни пречки са:

 1. Вийадхи – болест, физическа или на ума. Трудно е да практикувате йога, ако сте болни и съществува умствен дискомфорт
 2. Стийана – липса на дисциплина, отлагане или намиране на извинения да пропуснем практиката.
 3. Саншайа – съмения в ефективността на йога и в собствените сили.
 4. Прамада – безразличие, липса на постоянство.
 5. Аласийа – Инертност на ума или тялото, мързел. Йога изисква дисциплина и сила на волята.
 6. Авирати – Разглезване, пристрастеност към удоволствия, прекаляване. Тези неща изморяват тялото и ума, и се загубва правилната посока.
 7. Брантидаршан – Грешна представа и виждане за практиките. Това може да доведе до вреда и нараняване и до по-късно разочарование и отблъскване от йога.
 8. Алабдха-бхумикатйа – нежелание и липса на напредък в практиките, засядане на едно ниво.
 9. Анаваститатва – Нестабилност и липса на постоянство. Медитирате днес един час и забравяте да медитирате на другия ден. След това медитирате за 15 минути на по-следващия ден и после пак пропускате. Един ден правите твърде много, на другия ден сте на „диета”. Практикувайки по този начин не може да постигнете прогрес.

4-те по-малки пречки в йога:

 1. Дукха – Болка или тъга.
 2. Даурманасйа – депресия, силна тъга поради неизпълнени желания.
 3. Ангамеджаватва – слабост на тялото, треперене на някои части на тялото.
 4. Шваса-прашваса – проблеми и неправилно дишане, което идва от твърде много тревожност и стрес.

Ключът към премахване на пречките е концентрацията. Чрез фокусиране на съзнанието върху един единствен обект, мисъл, идея, пречките започват да отслабват своята хватка и стават по-малко важни.
Еднопосоченост на ума се постига с помощта на пранайама, медитация и тратак.

Опитайте нещо просто: Поставете ръцете си в пранам мудра – като за молитва, пред сърцето. Бавно вдишайте като броите до 4, след това бавно издишайте като броите до 4. Повторете 5 пъти това упражнение. Това веднага ще успокои ума.