Аюрведа и съвременни болести

Аюрведа и съвременни болести

Здравословното хранене е признак на висока култура и уважение към себе си. Да се храним вкусно обичаме всички. Вкусовите потребности на организма зависят от психологическото състояние на човека. В съответствие с емоциите на човек съществуват 6 вкуса – сладък, кисел, солен, горчив, лютив и стипчив. Ако всичките тези вкусове присъстват в балансирано състояние, то храната дава здраве и щастие. Ако в зависимост от нашите недостатъци на поведението и характера ние нарушаваме тази хармония, то се появяват болести. Ето няколко примера за такива зависимости.

Мързеливият човек изпитва желание да яде сладко във втората половина на деня. От излишъка на захар в организма намаляват защитните сили, нарушава се обмена на веществата, функциите на черния дроб, на задстомашната жлеза, страда зрението. Много сладко във втората половина на деня употребяват тези, които отбягват разрешаването на проблемите си.

Човек, който изпитва мъка се стреми да употребява в храната си горчиви продукти – горчица, ръжен хляб, кафе. В резултат на това се появяват хронични инфекции, заболявания на кръвта и костната система.

Песимистът и обидчивият човек искат кисело. Киселото в големи количества носи вреда на сърцето, белият дроб, стомаха, червата, ставите, нарушава вътрешната среда на организма.

Човек, който не е щастлив когато работи, напрегнатият човек иска да яде пресолена храна. Излишната сол се явява враг на съдовете на целия организъм – на бронхите, бъбреците, ставите.

Хора, които са инати, напористи, без задръжки обичат прекалено горчиво. Такава храна води до заболяване на хормоналните органи, бронхите, гръбначния стълб, ставите, костите.

Пристрастените към лютива храна изпитват гневливост, излишен темперамент и в резултат на това възникват възпалителни процеси в черния дроб, задстомашната жлеза, стомаха, сърцето, половите органи, алергични заболявания.

Потребност от прекалено много пържена храна възниква при грубост, умора, отвращение към труда. Това води до претоварване на съдовете на мозъка, черния дроб, стомах, нарушават се хормоналните и имунните функции.

Алчните хора обичат прекалено мазните храни – това води до заболявания на обмяната на веществата, стомаха, черния дроб, костната система.

Хората, които се намират в постоянно психическо напрежение, които не умеят да се отклонят от проблемите предпочитат тонизиращи за организма напитки – черен чай и кафе. Това е и основната причина за тютюнопушенето. В резултат на тези навици се получават поръжения на кръвоносните съдове на мозъка, сърцето, бъбреците и черния дроб. Снижават се функциите на половите жлези, страда кръвоносната система.

Раздразнителните, инатите, алчните, суетните хора обичат да ядат много и се хранят бързо. Появяват се излишни килограми, нарушение на артериалното налягане, хормонални разстройства, нарушения в гръбначния стълб, снижават се защитните сили на организма.

При чревоугодничество, алчност, лошо отношение към хората, жестокост, излишна привързаност към вещите се появява влечение към месото. Жестокостта и праволинейността предизвикват потребност от консумирането на риба. Тези продукти са осквернени и съдържат в себе си енергията на убийството и за това в древни времена се е считало, че ако човек яде месна и рибна храна то силата на смъртта започва да нараства у него. От тук и увеличение на песимизма, постоянна раздразнителност, злокачествени тумори, нещастни случаи. Освен това за преработването на тези продукти е необходима много енергия в резултат на което отслабват всички други функции на организма в това число и естествения стремеж към самоизлекуване. Болестите преминават в хронична форма.

Човек, който е увлечен от любими занимания, който се отнася доброжелателно към хората, не е склонен към изкривяване на вкусовите си предпочитания и увеличава възможността да бъде здрав.
Отдавайки се на лошите черти на характера си ние придобиваме нарушени вкусови усещания и в крайна сметка те ни заставят да приемаме месна и рибна храна, пържено, чай, какао, кафе, прекалено сладко, кисело, солено, горчиво, мазно и люто. При неправилно хранене се развиват болести. Ако изключим тези неправилни съчетания на продуктите от порциона си ние можем да се избавим от много заболявания и да променим своя характер към по-добро. За това всички изброени типове вредни продукти се изключват по време на лечение.

Какво остава? Млечните и зърнените храни, плодове, зеленчуци, ядки и зеленина. Белтъчините от млечните продукти, особено от сметаната се усвояват два пъти по-добре отколкото от месото.

Така се храни една трета от човечеството в това число много хора на Запад и САЩ. Във финансов план този начин на хранене е около 20-30% по-евтин. Ако извършвате тежки физически натоварвания не се плашете – тежкоатлетите отдавна са минали на млечни продукти.

Вегетарианският начин на хранене е голямо изкуство. То може напълно да замени лекарствените препарати. Всеки продукт на хранене е лекарство, ако се използва в съответствие със знанието на механизма на действие върху организма, правилно приготвен и взет в необходимото количество. Трябва да изучите и да използвате в храната си подправки в нужните пропорции за да ви доведат до бързо оздравяване.

By |January 7th, 2016|Categories: Аюрведа|0 Comments