Баланс на ума

Баланс на ума

Ако приложим йога като начин на живот, това ще ни помогне да разрешим проблемите си на ментално, емоционално и физическо ниво. Ще успеем да видим проблемите си в техния корен.

Думата “йога” е добре известна по целия свят, но малцина разбират действителните ползи от техниките на йога и как тази система може да помогне на човечеството. В основата на думата, в корена й, стои думата “юдж” или единение. Единение като вътрешното удовлетворение, като хармония със себе си, баланс на вътрешния живот с този околко нас, единение в любов с душата.

Йога е път, който насочва постепенното духовно развитие на човека – от първите стъпки до най-висшите нива на съзнание. Ние трябва да определим кое точно спъва достъпа ни до вечното съществуване, пълното знание и вътрешното блаженство. Това е духовен въпрос, на който може да се отговори чрез правилна йога практика. Ако ние подходим към йога практиката само с надеждата за усъвършенстване на нашето физическо състояние, ние ще пропуснем истинския потенциал, даден на света от великите учители на тази трансцедентална наука. Практикувайки медитация ще премахнем страха и напрежението, ще усилим себеконтрола, простотата и ясната мисъл.

Промените, постигнати посредством йога са естествени резултати и остават с нас през целия ни живот. Практическите упражнения премахват стреса, който идва от липсата на хармония и води до загуба на жизнерадостност. Ние сме склонни да търсим във външните фактори причината за трудностите в живота си, но йога ни показва, че повечето проблеми могат да бъдат разрешени чрез себеконтрол. Показва ни също нашите силни и слаби страни, и ни дава възможност да работим върху тях. Във всички тези сфери, йога дава множество шансове за усъвършенстване на здравето.