Хатха йога не е само физическо упражнение

Хатха йога не е само физическо упражнение

Думата йога винаги ни напомня на йога асана. Ако трябва да сме откровени, йога асаната е само част от йога. Но често хората погрешно смятат, че йога асаната е същността на йога.

Според древния учител Патанджали, дал основата на аштанга йога, тя се състои от 8 стъпки, като всяка една е важна сама по себе си. Йога асана е една от тези стъпки. Ако се запитаме коя част от тялото е най-важна трудно ще си отговорим. Всяка част си има свое значение и важност.

Има една основна грешна концепция за йога асаните. Всички си мислят, че йога асаната е само физическо упражнение. И тази концепция присъства в умовете на много хора, не само у такива, който я изучават, но дори и на тези, които преподават йога. Дори правителството на Индия създава раздел йога асани в Спортното си министерство, вместо в Министерството на образованието, където им е мястото. Йога асаните се преподават и се учат като нещо, еквивалентно на физическо упражнение. И това дава едно недобро влияние на думата „йога” в понятието йога асана. Ако изучаваме асана от гледна точна на физическо упражнение, разбира се, че ще има полза от физическото упражнение, но това няма да са ползите от йога асана.

Има виждане, че с напредването на годините трябва да се внимава с физическото натоварване, от което следва, че този принцип би трябвало да важи също и за йога асаните. Но според йога дори много възрастни и болни хора могат да практикуват йога асаните. Вярно е, че упражненията и йога асаните са свързани с мускулната система у тялото. И може би поради тази причина често бъркаме йога асана с физическо упражнение. Но всъщност разликата е съществена. Във физическото упражнение има акцент върху движението на мускулите, докато при йога асаната фокуса е върху стабилността и неподвижността на мускулите. Йога махариши Патанджали е дефинирал йога асаната като „стабилна и удобна поза” (Sthirsukham Asanam)

Ако поразсъждаваме над тази дефиниция, можем да забележим, че между физическото упражнение и йога асаната има сериозно различие, т.е. те работят върху два напълно противоположни аспекта и посоки.

Знаем, че йога асаната означава различни положения на частите на тялото в състоянието на стабилност, неподвижност и комфорт, което се отнася отчасти за мускулите. Това се нарича асана. За да постигнем това състояние, трябва да практикуваме определени движения. Те се практикуват много бавно. Ако движенията са бързи, тогава ще е трудно да се постигне стабилност на по-късен етап. За това, движението в йога асаната трябва да е много бавно и стабилно. При бавното движение може да се постигне отпускане, като едновременно и напрежението, и натиска могат да бъдат освободени. За това се изисква концентрация върху тялото и движенията. И така мускулите, участващи в движението ще бъдат напрегнати и разтегнати само толкова, колкото е необходимо, а мускулите, който не взимат участие запазват релаксирано състояние. С помощта на такива движения, могат да се постигнат резултатите, който се очакват от йога асаните – въздействие върху ендокринната и нервната система.

Добре е да се запознаем с влиянието на подобни движения върху другите системи на тялото, освен мускулната. По време на физическо упражнение, при поддържане на постоянно движение и скорост, мускулите са под напрежение, при което кръвообръщението и кръвното налягане също се повишават. Сърцето извършва допълнителна работа, тъй като това са негови функции. В йога асаната имаме обратен резултат. Поради бавните и меки движения, мускулите не се напрягат твърде много. И щом вече сте заели определена поза, необходимостта от кръвоснабдяване е намалена. И напрежението върху сърцето се облекчава. Колкото повече правите йога, с течение на времето сърцето става все по-стабилно и с по-бавен пулс. Същият е ефектът и върху дихателната система. Когато имаме физическо упражнение, поради интензивното натоварване, мускулите имат нужда от повече кислород, дишането става по-бързо, а сърцето ускорява пулса си. При йога асаната няма нужда от толкова кислород и ритъмът на дишането се забавя. Когато имаме ускорен ритъм на сърцето и дишането, тогава се задейства функцията на потенето. При йога не се предизвиква потене. Ако се появи такова, това означава, че изпълнявате нещо неправилно или пренапрягате тялото.

При физическото упражнение основната цел е да тренираме мускулатурата, но не и в йога асаната. По време на йога асана, мускулната сила не е цел. Постига се способност за по-дълга работа на тялото. Т.е. при физическото упражнение се тренира силата на мускулите, а при йога асаната се постига издържливост на мускулите. Причината за това се дължи на различния начин на практикуване на упражненията и на йога асаните.

Докато се упражняват, мускулите трябва да работят допълнително, в по-голям стрес и напрежение за тях и след това те имат нужда от почивка. В йога асаната няма такова пренапрягане и съответно мускулите не се уморяват. Дори обратното, мускулите стават по-издържливи и съответно имат повече енергия.

Донякъде е трудно да се приеме факта, че има разлика между йога асаните и упражненията. Но е вярно, че ако направим разликата и насочим усилията си да изпълняваме асаните по традиционния начин, като асана, а не като упражнение, непременно ще се усети разликата. Разбира се тази стабилност и издържливост на мускулите не може да се постигне веднага, в началото ще има усещане за напрежение. Понякога едновременно и сърцебиенето, и дишането могат да се ускорят, ще има трудности и при движенията, мускулите ще се напрягат. Но с течение на времето, практикувайки бавно движенията, все повече и повече ще усещате разликата.

Разбира се преди да започнем с класическите пози имаме подготвителни практики, който са по динамични и целят подготовката на ума и на тялото. Но дори и при тях е необходимо да има прецизност и стабилност на движението. Бавната скорост е душата на йога движението. Когато изградим силна основа, тогава практикуването на по-сложни асани става лесно и правилно. И тогава наистина ще дойдат и добрите резултати.

От 8-те степени на Раджа йога, асаните само приличат на обикновени физически упражнения, но те не бива да се практикуват като обикновени упражнения. Останалите етапи на Раджа йога нямат особена прилика с упражненията.

Петте правила на държание са първата стъпка – йама, които ни учат да се държим благородно и с доблест в обществото.

Да се поддържаме в добро здраве и умствено спокойствие е втората стъпка – нийама – 5-те правила за вътрешна дисциплина.

Третата стъпка е асана, за активиране на енергийните потоци и поддържане на физическо здраве.

Четвъртата е пранайама, за активиране на праната, за контрол на ума и повдигане на енергийното ниво.

Петата стъпка е пратийахара, при които вече се учим да насочваме ума и да изолираме сетивата.

Последните 3 стъпки са Концентрация, Медитация и Единение (Дхарана, Дхийана и Самадхи). Всички те са в сферата на овладяване и пълен контрол над ума и неговите модификации.

От прочетеното по-горе можете да се уверите, че йога не е упражнение, при което напрягате мускулите, потите се и ви става горещо и след това чувствате приятна умора, както при обикновените спортове, а йога е начин на живот, учим се да живеем правилно, да бъдем щастливи и здрави и да израстваме като човешки същества.