Хранене

Хранене

Правилното хранене е важно поради две основни причини. Първата е, че това е необходимо условие за физическото здраве (прекаленото хранене, нервното приемане на храна или яденето на нечиста храна причиняват храносмилателни проблеми, които са основата на повечето болести). Правилното хранене помага на човек, който се интересува от духовната практика да контролира сетивата си. Значението на храненето е да направи живота ни по-дълъг и съдържателен, да пречисти ума ни и да даде сила на тялото. Това са главните причини за приемането на храна.

Още от древността на великите личности е била известна храната, която подобрява здравето и удължава живота. Тази храна се състои от млечни произведения, зърнени храни, плодове, зеленчуци и естествена захар. Млякото, което съдържа животински протеини, е един от най-необикновените продукти. Млякото, маслото и сиренето ни дават животински протеини и мазнини във форма, при която не се убиват животни. От Ведическа гледна точка, вегетарианството не е просто система на хранене, а е начин на живот и философия за тези, които желаят духовно съвършенство. Но без значение каква е целта на нашия живот – да постигнем духовно съвършенство или просто да развием у себе си навика за чисто и здравословно хранене, ако ние последваме насоките на Ведите, ще станем по-щастливи и ще спрем да причиняваме безсмислено страдание на другите живи същества.

Ведите потвърждават, че принципът на “ахимса” (ненасилието към живите същества) е етичната база на вегетарианството. В Ману самхита – древните закони на Индия, се казва: “Не е възможно да се получи месо без да се причини насилие. Поради тази причина, въздържанието от ядене на месо е напълно необходимо.” Ведическата кухня се базира на ценности и концепции, които са близки до всяка личност – любов, милост и състрадание. В сърцето на Ведическата кухня стои концепцията, че храната влияе не само на физическото състояние на човека, но също и на неговите интелектуални способности и духовни качества. Тази кулинарна традиция е част от Ведическата традиция и непреходните ценности на тази култура рефлектират върху нея. Рецептите й и нейната философия на хранене ще ви помогнат да откриете пътя към вашето собствено сърце и към сърцата на другите хора.