Инбаунд йога

 Какво е Инбаунд йога?

inbound-logo-small

Инбаунд (от англ. inbound) – пътуване към определено място, пътуване обратно; завръщане у дома.

Йога (от санскритския корен юдж) – връзка, обединение.

Каква е целта на Инбаунд йога?

inbound-logo-small

Крайната цел на йога е себепознание, щастие и любов. В съвременния свят тази древна наука ни дава отговор на въпроса “Как да сме щастливи?”. Как да балансираме живота си, за да сме здрави и успешни? Според Инбаунд йога есенцията на щастието е в поддържане на връзка с духовната ни същност, защото щастието е естествено състояние на душата.

Както показва и името, Инбаунд йога цели завръщане към себе си – към центъра на нашата същност. Школата комбинира основните йога системи, за да ни даде цялостно преживяване и познание на всички нива. За хармония на физическо ниво използваме хатха йога,  аюрведа – за хранене и здраве,  карма йога – за регулиране на дейностите и поведението,  дхияна йога – медитация, гийана йога – философията на йога, и бхакти йога – наука за чистата любов.

Защо да изберем Инбаунд йога?

Защото всички се стремим към щастие, блаженство и хармония, но забързани към поредния връх за покоряване, често ги оставаме “за после”. В опит да ги достигнем, се борим със собствения си ум, стрес и безпокойство.  Пълни с хронична умора, нервност или липса на ентусиазъм, ние инстинктивно търсим какво да променим.

Промяната често помага, но за кратко. Това, от което се нуждаем, е зареждаща и възстановяваща практика, която да изпълняваме редовно и с ентусиазъм. Такава е йога –  вековна наука, която е доказала ефективността си в справянето с редица проблеми като стрес, безпокойство, умора и др.

Инбаунд йога часовете са начин да успокоим ума, който е основният източник на негативните ни състояния; да енергизираме и заздравим тялото, да подобрим здравето и тонуса и да научим съзнанието си да почива качествено. Инбаунд йога ни ентусиазира да потърсим по-дълбоко, отвъд физическата практика и да събудим духовния си потенциал.

С какво е различна Инбаунд йога?

inbound-logo-small

По същността си Инбаунд йога не е новосъздадена школа, защото черпи и предава знание от най-автентичното учение за йога – такова, каквото е описано в древните писания – Бхагавад Гита, Шримад Бхагаватам и Пураните. Това е школата, която Индия познава под името Санатана дхарма (санскр.) – “вечното и естествено състояние на Аза в неговата оригинална и чиста форма”. Терминът Инбаунд йога е създаден, за да опише това учение на Западния свят, но по нищо не противоречи на смисъла на Санатана дхарма.

Това, което прави Инбаунд различна, е че в края на всяка практика споделяме това автентично знание. Имаме кратка лекция по различни теми от йога философията, практиката, основните й принципи, ведическото знание, хинду културата и т.н. Разглеждаме духовния аспект в йога – ние сме духовни частици – души, които населяват тяло, а не обратното. Като инструктори и учители сме готови винаги да ви разкажем вдъхновяващи истории от свещените книги на Индия, от собствените си преживявания или от срещите си с истински, автентични йога мъдреци. Всяка година посещаваме Индия, родината на йога, и това ни вдъхновява да споделяме нейните дарове.

Стъпките в Инбаунд йога

inbound-logo-small

Във Вринда ще практикуваме йога на много нива. Ще задълбочим познанията си в безкрайната наука за живота, ще споделяме, преживяваме и ще учим един от друг. В Инбаунд пътешествието ще преминем през различните нива на класическите йога школи, всяка от които съответства на дадено ниво на съзнанието:

1. Хатха йога инбаунд

Започваме с хатха йога инбаунд, където ученикът може да постигне пълната релаксация и хармония на ума, тялото и сетивата чрез практикуване на йога асани, дихателни техники и мантра медитация. На това ниво се хармонизира духовната същност с физическото тяло.

2. Карма йога инбаунд

В карма йога инбаунд фокусът е да осъзнаем как нашите действия влияят на нашия живот и на тези около нас. Учим се на изкуството да общуваме с любов с всички живи същества и да практикуваме безкористност и непривързаност към резултатите на своята работа.

3. Гйана йога инбаунд

Тук се фокусираме върху изучаване на философията и разбиране на материалните и духовни закони.

4. Дхйана йога инбаунд

Успокояване на умствените дейности, които ни причиняват притеснения и безпокойство. Практикуваме медитация и се фокусираме върху по-висш неин обект.

5. Бхакти йога

Бхакти йога е най-висшият етап в йога. Тук умът се отдръпва от външните цели и се фокусира изцяло върху вътрешното Аз, където можем да изживеем универсалната любов. Достигането на това ниво се нарича трансцеденталност и е отвъд физическата природа. Това е абсолютното единение на личността с истинската й духовна природа – тоталното завръщане у дома.

Инбаунд йога блог

inbound-logo-small

Виж всички статии

SaveSave