Основи и принципи на Аюрведа

Основи и принципи на Аюрведа

Аюрведа се основава на разбирането за индивидуалната конституция на човек (пракрити) и на моментната му телесна конституция (викрути). Ние търсим начин да възстановим хармоничната връзка помежду им чрез различни терапии като осъзнато хранене, йога, билкови терапевтики, масажи и медитативни техники. Важно е да разберем, че конституцията на всеки е строго индивидуална и лекарството на един човек може да бъде отрова за друг. Затова диагнозата за дисбаланса и препоръките за неговото възстановяване трябва да се извършват от оторизиран специалист.

Аюрведа учи, че тялото е съставено от пет елемента: земя, вода, огън, въздух и етер, и три качества на материалната природа: добро, страст и невежество. Когато петте елемента се комбинират с трите качества, се формират трите фини енергии или темпераменти, които определят особеностите на всяко тяло.

Тези три типа темперамент са познати като вата доша, пита доша и капха доша. Тези термини нямат точен превод, но се отнасят до енергиите, предпочитанията, характера, физическата и менталната структура на човек. В общи линии те са водещите енергии, които генерират и разпределят всички субстанции на биологичните и психологичните функции на тялото.

  • Вата Доша – съставена е от етер и въздух. Произвежда и разпространява жизненият въздух, който се намира в тялото. Вата е първоизточникът на кинетичната енергия в тялото.
  • Пита Доша – състои се от огън и вода. Произвежда и разпространява огъня, който е вътре в тялото. Основната й функция е храносмилането и метаболизма на тялото. Пита регулира баланса между кинетичната и потенциалната енергия е тялото.
  • Капха Доша – изградена от вода и земя. Тя произвежда и разпространява твърдите субстанции, които изграждат тялото. Свързана е с биологичната вода и слуз. Капха е първоизточникът на потенциална енергия в тялото и нейната функция е да регулира стабилността и “смазването” на различните органи в тялото. Основното й поле на действие е отделителната система.
By |January 21st, 2016|Categories: Аюрведа|0 Comments