Време, място и обстоятелства

Време, място и обстоятелства

Днес има различни системи за хранене и диети, но тези системи не отчитат времето. Съществува древна аюрведична мъдрост, която звучи така: ВРЕМЕ, МЯСТО И ОБСТОЯТЕЛСТВА.

Времето е най-голямата сила на планетата, която съществува. Времето движи по орбитата на живота цялата Вселена. Всички обекти във Вселената движат материалната субстанция от юношество към старост. Нашите клетки, атомите на нашите клетки, нашия ум, нашето его – лъжливото его като материална субстанция – всичко това се движи напред от силата на Времето. Ние притежаваме орбита на живота или цикъл, който трябва да изживеем в този живот, после ще бъде следващия. Животът в материалния свят е цикличен. Този цикъл е невъзможно да се измени. Време означава, че трябва да правим всичко на време, а място означава че трябва да се прави в съответствие с човешкото тяло.

Например ако се храним с месо, белтъчини, амонокиселини и т.н., всичко е много правилно, но както казват Ведите: „Не и за човешкото тяло“. За животните може да е много добре, но не и за нас. Защото ние имаме една субстанция, която се разваля от месото. Тази субстанция се нарича разум. При животните тази субстанция я няма. Ако човек яде месо не може да разбере защо му е толкова тежко да живее. Той си мисли, че причината е че всички около него са лоши, а той е добър. Но ако махне месото животът му за две години ще се промени и той ще се почувства по-щастлив.

Обстоятелство. Последният фактор. Всички диети, които избираме, които препоръчват как да се храним здравословно, по коя система, не отчитат нито време, нито място, а просто какви продукти, каква храна и т.н. Това са обстоятелствата – това е най-последният фактор.

Какво е време. Това е най-голямата наказваща ни сила, която съществува в този свят и силата която ни дава пълен автопилот за щастие. Ако човек спазва дневния режим щастието идва само. Не трябва да го чакаме или викаме. Просто идва само по силата на влиянието на Вселената. Висшата сила на Вселената ни дава благословията си да се научим да бъдем щастливи сами, без да извършваме някакви усилия, само изпълнявайки дневния режим на хранене. Всяка сила дава своето „добро” за извършване на определени дейности в определено време. И ако човек знае тази тайна той ще върши това което трябва на време и ще получава максимален резултат.

Времето не прощава на никого. Единственият начин да не получим наказание от него е да живеем в крак с него. Друг начин да избегнем наказанието на времето не съществува. За това, ако човек е способен да разбере това, че времето е най-силната наказваща сила, то в този случай той ще бъде щастлив. В противен случай – не.

Очаквайте част 2 от 5 – Аспекти на Времето…

By |July 3rd, 2012|Categories: Аюрведа|0 Comments